Sűrítési eljárások

Célja:

Az ételek állagának kialakítása az étel jellegének megfelelően.

 

Alkalmazásuk:

Hogy a sűrítési eljárások közül melyikét alkalmazzuk, azt az étel fajtája határozza meg (leveshez, főzelékhez vagy mártáshoz használjuk). A sűrítést általában lisztfélék vagy keményítők felhasználásával végezzük, ám ez történhet más eljárások alkalmazásával is, amelyekkel elérhető a kívánt mint például beforralással, amelyet magas zsírtartalmú tejszínnel, tejföllel végzünk vagy sűríthetünk tojássárgájával is » 3.5. Alfejezet Vajmártás, 3.5 Alfejezet Beforralás magas zsírtartalmú tejszínnel (velouté-mártás), 21 Alfejezet Súrítés tojássárgájával (Felvert mártások/hollandi mártás).

 

Sűrítési technológiák:  

– Rántás

– Cukros barnaszínű rántás készítése (VIDEÓ)

– Fűszeres zsemleszínű rántás készítése (VIDEÓ)

– Magyaros rántás készítése (VIDEÓ)

– Tejfölös habarás ételhez adása hőkiegyenlítéssel (VIDEÓ)

– Tejszínes habarás ételhez adása hőkiegyenlítéssel (VIDEÓ)

– Sűrítés keményítőt tartalmazó élelmi anyaggal (Paraj)

– Saját anyaggal történő sűrítés (VIDEÓ)

– Sűrítés lisztszórással (VIDEÓ)

– Világos vajas rántás készítése (VIDEÓ)

– Zsemleszínű rántás készítése (VIDEÓ)

– Hideg vajjal történő sűrítés (Barna alaplé)